De verschillen tussen IOS en ANDROID

Vrijdag, 14 Oktober 2016

Apple en IOS

De verschillen tussen IOS en ANDROID

Tegenwoordig gebruiken we bijna dagelijks een tablet of smartphone, maar hoe kiezen we het meest geschikte besturingssysteem? Kennen we eigenlijk de voor- en nadelen van beide marktleiders? Hoe kies je het best? Zijn er daadwerkelijk grote verschillen tussen beide?

Het is belangrijk vooraf te vermelden dat het grootste verschil zich in de OS (Operating System) bevindt, het computerprogramma dat de toestellen doet werken. De OS heeft verschillende functionaliteiten, maar beslist voornamelijk welke software en applicaties beschikbaar zullen zijn voor de gebruiker. Voordat we een bepaald model kiezen, is het dus zeer belangrijk te weten waarvoor we het toestel willen gebruiken.

Apple en IOS

Sommige functionaliteiten zoals Siri (spraakassistent), FaceTime (videogesprek), AirDrop (gegevensuitwisseling), zijn simpelweg alleen beschikbaar op Apple toestellen, zoals iPhone, iPad Air, iPad Mini, MacBook, enz.

Verder heeft Apple een toelatingsprocedure voor nieuw op de markt gebrachte applicaties, waardoor ze vaak pas later beschikbaar zijn in de AppStore dan bij de grote concurrent Android. Deze toelatingsprocedure brengt aan de andere kant met zich mee dat het risico op een virus bij het downloaden van een applicatie zeer minimaal is.

Daarnaast, zijn de verschillende IOS versies alleen beschikbaar op Apple toestellen, dit laat de onderneming uit Californië de controle behouden over alle aspecten van zijn toestellen. Het is ook belangrijk te vermelden dat het noodzakelijk is bankgegevens in te voeren om zich op de AppStore te kunnen inschrijven.

Google en Android

Het besturingssysteem dat Google voorstelt is zeer open en flexibel. Het grootste voordeel hiervan is dat het daardoor beschikbaar is op een groot aantal toestellen van verschillende merken, prijzen en designs. Enkele voorbeelden zijn daarbij Samsung Tab A tablets, de Samsung Tab S2 of ook op de HTC Nexus tablets. Dit is dan ook de reden waarom we op de PlayStore (equivalent van de AppStore) applicaties van verschillende prijzen en formaten vinden. Het aantal applicaties is beduidend hoger en bovendien zijn de Android Applicaties beschikbaar in verschillende talen. Om zich op de PlayStore in te schrijven is het niet nodig bankgegevens in te geven.

Het nadeel bij Google is dat de kans om virussen te hebben in vergelijking met zijn concurrent beduidend hoger ligt, door gebrek aan een uitgewerkte toelatingsprocedure voor Apps.

Voor de rest, heeft de strategie om het operating system bereikbaar te maken voor het grote publiek ook enkele negatieve kanten. Zo hebben niet alle tablets die Android gebruiken altijd toegang tot de PlayStore, omdat je daarvoor een goedkeuring nodig hebt van de softwareontwikkelaar. Bovendien heeft niet de device ontwikkelaar zelf, maar Google toegang tot de Android software, waardoor ontwikkelaars zoals bijv. Samsung afhankelijk zijn van een externe partner en zelf geen invloed hebben op de ontwikkeling van de software die op hun toestellen draait.

Eén van de grootste negatieve effecten zal de toegankelijkheid zijn van de updates voor de gebruikers. Dit is de reden waarom het amerikaanse bedrijf het nu over een andere boeg gooit door zelf hun tablets in elkaar te zetten dankzij Nexus.

Om het duidelijker te maken en bewust te zijn welke tablets en smartphones het meest geschikt is voor u, met name voor professionelen, aarzel niet om contact op te nemen met het bedrijf FirstRental, specialist in het digitale en het huren van tablets en smartphones.