Een terugblik op 13 jaar iPhone releases

Maandag, 09 November 2020


Mobiele telefoons zijn de afgelopen 30 jaar in ons dagelijks leven verschenen en 75% van de wereldbevolking is er nu mee uitgerust*. Ze zijn de afgelopen tien jaar voortdurend veranderd in smartphones en zijn essentieel geworden voor het dagelijks leven. Hoewel ze wijdverspreid zijn, is het voor de meesten van ons moeilijk om alle merken en modellen te benoemen. Toch is er een die kan bogen op zijn beruchtheid: de Apple iPhone.

De voorloper van de smartphone zoals we die horen en zien (met een groot aanraakscherm en een camera), de Apple iPhone werd in 2007 uitgebracht; een "revolutie". Het is de vrucht van de toenmalige CEO van het appelmerk, Steve Jobs. Uit dit revolutionaire product zal de opkomst van de smartphone zoals wij die kennen geboren worden. Een vertrekpunt dat verder is verbeterd binnen het merk, dat nu 17 topmodellen heeft.

iPhone (EDGE) - Wereldwijde release: 29 juni 2007

 

De "revolutie". Een 3,5-inch zwart scherm en een enkele knop. Deze eerste iPhone is voor de tijd een juweel van de technologie. Het is uniek dat geen enkel product dat voor de release wordt uitgebracht een volledig tactiele interface biedt. Reeds bijzonder vanaf het moment dat het op de markt wordt gebracht, wordt het alleen nog maar op exclusieve basis aangeboden door bepaalde mobiele operatoren. In België heeft alleen Orange het recht om het te verkopen, en het zal moeten wachten tot begin 2009 voor Proximus en Base om het te distribueren. Qua functies is het pas 13 jaar later goed overweldigd: 128 MB aan Ram, 4, 8 of 16 GB aan opslagruimte, een 2MP-camera en aansluiting op GSM-, GPRS- en EDGE-netwerken.


iPhone 3G - Wereldwijde release: 9 juni 2008


Het eerste model van de 2e generatie iPhone, komt minder dan een jaar na zijn voorganger uit en zal de productie volledig stopzetten. Apple nam zijn huidige strategie al over. Het ontleent zijn naam aan zijn hoofdkenmerk: de verbinding met het 3G-netwerk. Het is dankzij dit laatste dat Apple zijn OS 2.0-systeem tot leven kan brengen, omdat het 3G-netwerk een snellere weblading mogelijk maakt en daarmee het AppStore-applicatieplatform optimaliseert. Het zal meer updates krijgen dan zijn voorganger, maar heeft paradoxaal genoeg dezelfde technische kenmerken. Alleen zijn volledig zwarte lichaamsbouw onderscheidt hem.


iPhone 3G's - Wereldwijde release: 19 juni 2009


Dit is een verbeterde versie van de 3G-versie. Het heeft de letter "S" voor "Speed" omdat het een 256 MB RAM-kaart heeft in plaats van de 128 MB van de eerste 2 modellen. Met zijn 3.2MP camera en een 32GB geheugenversie wordt hij beschouwd als het topmodel van de iPhone 3G. De ongekende snelheid ervan heeft Apple in staat gesteld om video-opname, spraakbesturing en digitaal kompas te integreren, wat op oudere modellen niet mogelijk was. Interessant is dat Apple het blijft aanbieden tot september 2012, wanneer de iPhone 5 wordt uitgebracht.
 

iPhone 4 - Wereldwijde release: 24 juni 2010