Een terugblik op 13 jaar iPhone releases

Maandag, 09 November 2020


Mobiele telefoons zijn de afgelopen 30 jaar in ons dagelijks leven verschenen en 75% van de wereldbevolking is er nu mee uitgerust*. Ze zijn de afgelopen tien jaar voortdurend veranderd in smartphones en zijn essentieel geworden voor het dagelijks leven. Hoewel ze wijdverspreid zijn, is het voor de meesten van ons moeilijk om alle merken en modellen te benoemen. Toch is er een die kan bogen op zijn beruchtheid: de Apple iPhone.

De voorloper van de smartphone zoals we die horen en zien (met een groot aanraakscherm en een camera), de Apple iPhone werd in 2007 uitgebracht; een "revolutie". Het is de vrucht van de toenmalige CEO van het appelmerk, Steve Jobs. Uit dit revolutionaire product zal de opkomst van de smartphone zoals wij die kennen geboren worden. Een vertrekpunt dat verder is verbeterd binnen het merk, dat nu 17 topmodellen heeft.

iPhone (EDGE) - Wereldwijde release: 29 juni 2007

 

De "revolutie". Een 3,5-inch zwart scherm en een enkele knop. Deze eerste iPhone is voor de tijd een juweel van de technologie. Het is uniek dat geen enkel product dat voor de release wordt uitgebracht een volledig tactiele interface biedt. Reeds bijzonder vanaf het moment dat het op de markt wordt gebracht, wordt het alleen nog maar op exclusieve basis aangeboden door bepaalde mobiele operatoren. In België heeft alleen Orange het recht om het te verkopen, en het zal moeten wachten tot begin 2009 voor Proximus en Base om het te distribueren. Qua functies is het pas 13 jaar later goed overweldigd: 128 MB aan Ram, 4, 8 of 16 GB aan opslagruimte, een 2MP-camera en aansluiting op GSM-, GPRS- en EDGE-netwerken.


iPhone 3G - Wereldwijde release: 9 juni 2008


Het eerste model van de 2e generatie iPhone, komt minder dan een jaar na zijn voorganger uit en zal de productie volledig stopzetten. Apple nam zijn huidige strategie al over. Het ontleent zijn naam aan zijn hoofdkenmerk: de verbinding met het 3G-netwerk. Het is dankzij dit laatste dat Apple zijn OS 2.0-systeem tot leven kan brengen, omdat het 3G-netwerk een snellere weblading mogelijk maakt en daarmee het AppStore-applicatieplatform optimaliseert. Het zal meer updates krijgen dan zijn voorganger, maar heeft paradoxaal genoeg dezelfde technische kenmerken. Alleen zijn volledig zwarte lichaamsbouw onderscheidt hem.


iPhone 3G's - Wereldwijde release: 19 juni 2009


Dit is een verbeterde versie van de 3G-versie. Het heeft de letter "S" voor "Speed" omdat het een 256 MB RAM-kaart heeft in plaats van de 128 MB van de eerste 2 modellen. Met zijn 3.2MP camera en een 32GB geheugenversie wordt hij beschouwd als het topmodel van de iPhone 3G. De ongekende snelheid ervan heeft Apple in staat gesteld om video-opname, spraakbesturing en digitaal kompas te integreren, wat op oudere modellen niet mogelijk was. Interessant is dat Apple het blijft aanbieden tot september 2012, wanneer de iPhone 5 wordt uitgebracht.
 

iPhone 4 - Wereldwijde release: 24 juni 2010


Dit is de eerste wedergeboorte van de iPhone. Fysiek gezien zijn de materialen veranderd om het de titel van de dunste iPhone ter wereld te geven. Het nieuwe scherm voor het netvlies biedt een dubbele resolutie met 326 dpi en de camera kan beelden vastleggen bij 5 MP. En alsof het merk een nieuwe weg inslaat, is het ook nog eens 2x sneller dan de vorige "S"-versie.

Een iPhone die alle records breekt. Het is de enige die 15 maanden op de markt is, en tot 2015 in sommige landen. De voorbestellingen in 24 uur (600.000) zijn van dien aard dat ze alle servers van de verkoopplatformen doen afluisteren. Maar er is ook veel publiciteit voor een ontwerpfout in de antenne, de antenne zou het signaal verliezen wanneer de iPhone op een bepaalde manier wordt vastgehouden.


iPhone 4s - Wereldwijde release: 14 oktober 2011


Het is het model van de 5e generatie iPhone, de laatste gepresenteerd door de symbolische schepper Steve Jobs die enige tijd later stierf. Dit model wordt een groot succes met meer dan 4 miljoen verkopen in de eerste vier dagen en alleen in de Apple Store.

Deze keer staat de "S" voor Siri, een intelligente assistent die nog steeds aanwezig is in de huidige modellen. Naast de verbeteringen die jaarlijks aan de camera worden aangebracht, is het de eerste iPhone die in staat is om video's in full HD op te nemen. Apple biedt daarom logischerwijs een versie aan met een betere opslagcapaciteit van 64 GB om een back-up te kunnen maken van meer content. Het blijft een van de best verkochte iPhones in de geschiedenis.


iPhone 5 - Wereldwijde release: 21 september 2012


De iPhone 5 is het tijdperk van de bliksem. De 30-polige stekkers voor het opladen van het apparaat zijn verleden tijd, de bliksemafleider bespaart veel ruimte en het onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Het verschil is te zien op dit nieuwe model omdat het 3,5" scherm verdwijnt om plaats te maken voor een 4" scherm met een 16:9 formaat. Merk op dat de grote verbetering betrekking heeft op de kracht van het model met 3 kernen in plaats van 2 en een RAM nog steeds vermenigvuldigd met 2 om 1 GB Ram aan te bieden.

iPhone 5C - Wereldwijde release: 20 september 2013


Het is een ietwat nieuwe iPhone die zich uitnodigt tot de presentatie. Het is in alle opzichten vergelijkbaar met de iPhone 5, behalve dat het ontwerp meer plastic is en in 5 zeer "in het oog springende" kleuren wordt geleverd. Het kan nog steeds 4G op volle kracht ondersteunen, in tegenstelling tot de 5 die niet volledig geoptimaliseerd was. Er wordt aangenomen dat de release een anticipatie is op zijn toekomstige positie als een instapmodel iPhone, herkenbaar aan zijn gekleurde plastic omhulsel.


iPhone 5s - Wereldwijde release: 20 september 2013


Het wordt tegelijk met het 5c-model gepresenteerd als het topmodel van de 7e generatie iPhone en wordt ook beschouwd als het allereerste officiële 4G-model van het apple-merk. Voor het eerst biedt Apple dit model aan in verschillende kleuren: goud, zilver en siderisch grijs. Er zijn enkele nieuwe functies van de camera geïntroduceerd, zoals de mogelijkheid om in te zoomen tijdens een video-opname. De grote innovatie is de "Home" knop met de Touch ID sensor die uw vingerafdruk herkent om het apparaat te ontgrendelen of om aankopen te doen.

iPhone 6 & 6 Plus - Wereldwijde release: 19 september 2014


Volgens de nieuwe CEO van Apple, Tim Cook, is dit "de grootste doorbraak in de geschiedenis van de iPhone". In één oogopslag zie je het verschil al. Een 4,7-inch scherm voor de 6 en 5,5-inch scherm voor de 6 Plus. We merken dat het chassis iets dunner is en de camera laat uitsteken. De scherpe randen maken plaats voor gebogen randen die de grip moeten vergemakkelijken. De slaapknop is naar de rechterzijde verplaatst en ligt niet meer bovenop de iPhone. Wat de technische kenmerken betreft, maakt de toevoeging van NFC het mogelijk om met uw telefoon te betalen. De 30% langere levensduur van de batterij in vergelijking met de 5s is een innovatie die voldoet aan de verwachtingen van smartphone-gebruikers.


iPhone 6s & 6s Plus - Wereldwijde release: 25 september 2015


Het is moeilijker om ze op het eerste gezicht te onderscheiden van hun voorgangers, want daar gebeurt het allemaal voor deze nieuwe Generation 9 iPhone-modellen. Beginnend met zijn 2 GB Ram, in plaats van de 1 GB van de 6s & 6s Plus. De camera gaat van 8 tot 12 Mpx en het is nu mogelijk om video's te maken in 4K. Voor de frontcamera is de definitie verhoogd van 1,2 naar 5 MP. De "dis Siri"-functie is geïntegreerd om Siri alleen met de stem te activeren. 3D Touch wordt geïntroduceerd en laat het aanraakscherm verschillende drukniveaus voelen.

iPhone SE - Wereldwijde release: 31 maart 2016


Uitgebracht in hetzelfde jaar als de 6s en 6s Plus maakt het ook deel uit van de 9e generatie. De iPhone SE voor "Special Edition" is een mix van het chassis van de iPhone 5s en de technische kenmerken van de iPhone 6s. Het wordt beschouwd als de goedkope iPhone van het merk omdat de verkoopprijs gemiddeld 35% goedkoper is dan die van de iPhones 6s.

iPhone 7 & 7 Plus - Wereldwijde release: 16 september 2016


De iPhone 7 & 7 Plus zijn echte technologische revoluties bij hun release omdat hun "A10 fusion" chip door Apple als 40% krachtiger wordt gepresenteerd. Apple heeft de 3,5 mm miniplug verwijderd om ruimte te besparen in het apparaat en levert nu een razendsnelle hoofdtelefoon. De traditionele "Home" knop is vervangen door een knop met haptische feedback. Deze 2 modellen passen zich aan aan de IP67-normen voor water- en stofbestendigheid. De high-end iPhone 7 heeft nu 256 GB aan opslagruimte om de vele applicaties die beschikbaar zijn in de AppStore te ondersteunen.


iPhone 8 & 8 Plus - Wereldwijde release: 22 september 2017


Ze hadden 7s en 7s Plus kunnen heten omdat ze bijna perfecte kopieën zijn van hun voorgangers. Apple heeft echter een speciale functie toegevoegd aan een van deze modellen, genaamd iPhone 8 of 8 Plus Product (RED) in een felrode kleur, waarvan een deel van de winst wordt gedoneerd aan de vereniging voor de strijd tegen AIDS.
 

iPhone X – Wereldwijde release: 3 november 2017


De iPhone X of 10 om het 10-jarig bestaan van het merk te vieren wordt tegelijk met de release van de iPhone 8 in het Steve Jobs Theater in Californië gepresenteerd. Deze nieuwe iPhone markeert een breuk met de oude generaties dankzij een herontworpen en geïntegreerd 458 dpi randloos Super Retina scherm dat zelfs de homeknop zal doen verdwijnen. Het bevat Face ID-technologie waarmee de camera kan worden ontgrendeld met de frontcamera. Dit is een exclusieve innovatie van Apple met een hoger beveiligingsniveau dan Touch ID. Het prijsniveau is ongekend omdat voor het eerst in Frankrijk het goedkoopste model de 1.000€ excl. BTW.

iPhone XS & XS Max - Wereldwijde release: 21 september 2018


Jaren gaan voorbij en iPhones lijken op elkaar. Een mooie variatie op de iPhone X met hier kleine verschillen die we vinden naast het SIM-kaartslot dat de dematerialisatie van de laatste mogelijk maakt. De A12 Bionic chip is in staat om 50% sneller te rekenen, wat met name gebruikt zal worden voor verrijkte werkelijkheid en machinaal leren. De opslagcapaciteit blijft groeien tot 512 GB. Het kan nu multi-gigabit mobiele data vastleggen.

iPhone XR - Wereldwijde release: 26 oktober 2018


Verkocht voor 849€ excl. BTW, het is de goedkoopste van het X gamma en het is zeker zijn N°1 troef. Net als de iPhone 5c is hij verkrijgbaar in verschillende opvallende kleuren: zwart, wit, blauw, geel, koraal en rood. In 2018 is het het meest verkochte model van het merk en krijgt het wereldwijd positieve meningen over het merk. In tegenstelling tot de 2 hierboven heeft het slechts 256 GB aan opslagruimte, maar behoudt het de A12 Bionic chip.

iPhone 11, 11 Pro & 11 Pro Max - Wereldwijde release: 20 september 2019


Hier zitten we al aan de 13e generatie van de iPhone; het ultieme van wat het merk ons te bieden heeft. Deze modellen zijn ontworpen voor fotografie met hun 3 achtersensoren van 12 Mpx en een 4x optische zoom: groothoek, ultrahoek en teleobjectieven. De levensduur van de batterij is verbeterd. De nieuwe sensoren maken het mogelijk om gebruik te maken van wifi 6, maar 5G-connectiviteit is nog niet beschikbaar op deze nieuwste modellen. We zullen nog een paar maanden moeten wachten.


Als u wilt profiteren van de nieuwste iPhone-modellen voor uw evenementen en professioneel gebruik, denk dan aan het huren. FirstRental biedt u zijn iPhone-aanbod aan en adviseert u over het gebruik ervan.


* Studie door Goldman Sachs