Het succes van touchscreen tablets bij senioren

Zaterdag, 23 April 2016

Digitale touchscreen tablets kennen een sterk commercieel succes in Frankrijk en zijn uitermate gepast voor de behoeften en verwachtingen van senioren.

De belangrijkste troeven van tablets

De tablets beschikken over verschillende troeven:

●      Geen kabels voor gemakkelijk gebruik in een praktisch formaat.

●      Een eenvoudigere interface dan een computer, de applicaties zijn gemakkelijk toegankelijk door eenvoudig aan te klikken. De gemakkelijk herkenbare icoontjes zijn gemakkelijk te onthouden.

●      Lezen is gemakkelijk omdat men de tablet kan vasthouden als een boek.

●      Het tablet verenigt verschillende generaties rond de nieuwe technologieën.

Zo kunnen ouderen zich ontspannen en hebben ze meteen toegang tot alle functionaliteiten van een tablet: lezen van een boek, informatie, video’s, muziek, internet en zelfs de mogelijkheid om heel eenvoudig familie te bellen. Het touchscreen is natuurlijk een belangrijk kenmerk omdat bepaalde senioren met een min of meer beperkte mobiliteit toch gemakkelijk kunnen navigeren terwijl voor het gebruiken van een muis toch al meer techniek nodig is.

Voor senioren zijn tablets een ware revolutie waarmee ze op een aangepaste manier toegang krijgen tot nieuwe technologie; temeer omdat er nu al verschillende opleidingen bestaan om digitale tablets te gebruiken en zich erin te perfectioneren.Het experiment van CNRS

Het Franse staatssecretariaat economie startte trouwens in 2010 al met een experiment voor het gebruik van tablets bij ouderen. De organisatie le Lutin legde zich toe op het leerproces bij senioren. Met iPad- en Archos 7-tablets volgde een dertigtal senioren (van 63 tot 90 jaar) gedurende 6 maanden vrijwillig een programma, bestaande uit lessen en praktijkoefeningen. Uit de resultaten bleken de hiervoor vermelde troeven.

Toch doken er enkele ongemakken op bij het gebruik:

●      Door de gevoeligheid van de schermen was het gebruik voor bepaalde mensen moeilijk.

●      Enkele van de mogelijke snelkoppelingen zorgden voor verwarring.

●      Bepaalde tablets moeten voor het downloaden verbonden worden met een computer en sommige senioren hebben geen computer, dus dat stelt een probleem.

Het experiment door het laboratorium van CNRS heeft bewezen dat senioren veel gemakkelijker leren een tablet te gebruiken dan een computer. Alle senioren die vrijwillig deelnamen wilden het tablet die ze al 6 maanden gebruikten, ook houden.

In een boek over de verschillende opleidingen adviseert Claudio Vandi bedrijven trouwens om hun toestellen en applicaties door senioren te laten testen: ze zijn minder geduldig dan de gemiddelde gebruiker en kunnen bedrijven helpen om punten tot verbetering op te sporen.

En FirstRental in dit alles?

FirstRental leidt al verschillende zeer gevarieerde projecten met senioren, gericht op:

●      Toestellen voor woon- en zorgcentra die op lange termijn gehuurd kunnen worden.

●      Het huren van tablets tijdens animatiedagen.

●      Het huren op korte termijn voor verschillende opleidingen.

●      Ter beschikking stellen van tablets voor gezinnen in de woon- en zorgcentra.

Met onder andere klanten als de groep Korian werd een dienstenaanbod ontwikkeld dat aangepast is aan de noden van senioren en woon- en zorgcentra.