iPad en de wijngaard van morgen: wijnjaren als vroeger, vandaag

Maandag, 27 Juni 2016

Apple bewijst dat zijn iPads hun plaats hebben in het productieproces

iPad en de wijngaard van morgen: wijnjaren als vroeger, vandaag

Wijnbouwers geraken meer en meer overtuigd van de hen voorgestelde applicaties die helpen bij de verbetering van hun productieproces.
Deze worden binnenkort ook nuttig zowel in de degustatieruimte als in de kuipruimte.
Het tijdperk van de snoeischaar zal een revolutie kennen, en we zullen de wijnbouwer zien met een iPad in de hand.

Oogsten van gegevens dankzij de applicaties

Met deze applicaties kunnen zij meer bepaald bij elke oogst gegevens inzamelen over de vochtigheidsgraad van de bladeren, de bodemhydratatie en de temperatuur van de druiven.
Zo kunnen ze besparen op waterverbruik en kan de uitmuntendheid van een wijnjaar worden gegarandeerd.

Met bepaalde applicaties kan men in real time ook het aantal uren zon van een perceel meten. Met al deze gegevens heeft een wijnbouwer een gedetailleerde beschrijving van zijn wijngaard wat hem in staat moet stellen betere druiven te kweken.


Nu al ter beschikking van de wijnbouwers

In de wereld van de wijngaarden betekent de iPad niet alleen een aanzienlijke verandering van de werkomstandigheden op het terrein, maar hij vervangt ook complexe mechanismen wat de exploitatie betreft. Door het fermentatieproces waren de wijnbouwers vroeger verplicht om handmatige tests uit te voeren, en heen en weer te rennen tussen het laboratorium en de kuipen.

Dankzij de automatisering van het systeem kunnen de gegevens nu permanent worden gebruikt waardoor de wijnbouwers meer tijd krijgen die ze dan kunnen besteden aan het perfectioneren van hun wijn.
Christian Gaston Palmaz stelt het als volgt: “Ik bemerk dat ze geconcentreerder hun uiteindelijke doel bereiken — wijnen met een mooie complexiteit produceren. De iPad elimineert de last van het inzamelen van gegevens en bevrijdt talentvolle wijnbouwers die zich nu volledig kunnen toeleggen op de kunst van de wijnbereiding”.

Wijngaarden met degustatieruimten …

De tablet heeft de werking van de wijngaard aanzienlijk veranderd, vooral in de degustatieruimte waar de presentaties rechtstreeks op een Apple TV gebeuren.
De klant kan dus met de wijnbouwer precieze informatie uitwisselen over elke wijn.
Het degusteren wordt dan ook een interactief moment, een perfect gedoseerd evenwicht tussen de functionele en de creatieve aspecten.

De wijngaard en FirstRental

Ook al hebben weinigen deze fase al bereikt, het verhuren van tablets voor korte of lange termijn kan een uitstekend alternatief worden bijvoorbeeld voor het presenteren van wijnjaren.